בשאלה הזו אני נתקל שוב ושוב, על איזו מערכת ניהול מומלץ לבנות את האתר?
רוב הלקוחות שמגיעים אלינו, אחרי שכבר שוטטו, התייעצו, שמעו, קראו וקיבלו הצעות מחיר מחברות שונות, מגיעים לרוב די מבולבלים, או עם דיעה נחרצת מאד שהמערכת ניהול האתרים של X היא הטובה ביותר!
הדיעה ההחלטית הזו, לרוב שגויה, ונובעת מפגישה עם איש מכירות או חברה שבונה אתרים על מערכת X, שכמובן המערכת שהם עובדים איתה הטובה ביותר, וכל השאר - הם ממליצים להתרחק.
מקווה שהפוסט לא יהיה ארוך מדי וחופר, אבל חשוב שנעשה סדר, נבין אילו מערכות ניהול קיימות, מהן היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן, ובעצם... במה לבחור?
עבור הלקוח, מנהל האתר או בעל העסק, הנקודות החשובות בבחירת מערכת ניהול לאתר האינטרנט, הן:
- המידע והתוכן באתר צריך להיות נגיש לגולש, קל להתמצאות, ברור וקריא.
- האתר חייב להיות רספונסיבי - מוצג בצורה מושלמת בכל המכשירים (מחשב / טאבלט / סלולארי)
- האתר צריך להיות ידידותי למנועי החיפוש ועם מערכת שתאפשר קידום אורגני יעיל ואפקטיבי.
- מערכת ניהול ואחסון מהירים ואיכותיים, ע"מ שזמני הטעינה של האתר יהיו מהירים.
- חשוב מאד יציבות מערכת הניהול, אחסון האתר בשרתים וסביבה איכותית, אמינה ומהירה.
- שירות ותמיכה זמינים - לכל שאלה, בעיה, התייעצות - שיהיה עם מי לדבר.
- קלות תפעול האתר - הכנסת תכנים בקלות ופשטות, ומערכת גמישה בשינויי גרפיקה ועיצוב, ללא צורך בידע טכני או עזרת מתכנת לכל שינוי.
- תחזוקה שוטפת של המערכת - עדכוני תוכנה / חומרה / תוספים / שדרוגים ועדכונים / התאמות לדפדפנים חדשים ועוד...
נקודה מאד חשובה, אולי בין החשובות ביותר - מי הם האנשים או הצוות מאחורי הקלעים בבניית האתר?
מי דואג לעיצוב? מה הנסיון והידע שלו (או שלה) במיתוג ויזואלי ושפה גרפית? בממשקי UI ? (ממשק משתמש User Interface)
מי המתכנת? עד כמה הוא מקצועי? מה הנסיון שיש לו? עד כמה הוא בקיא ב SEO? (קידום אורגני) ע"מ שהאתר יבנה כבר מראשיתו כידידותי למנועי החיפוש?
מיהם כותבי התוכן לאתר? ועוד ועוד...
אם ניקח מערכת X הנחשבת לטובה בעולם, וניתן לבן של השכנה ממול, תלמיד באמת חכם ומוצלח במגמת מחשבים לבנות לנו את האתר, נקבל לרוב אתר בינוני.
לעומתו, ניקח מערכת ניהול Y, נחשבת למערכת "בסדר", לא מהמערכות המובילות, אך גם לא מהגרועות... בינונית נגדיר אותה. המתכנת שיבנה את האתר עליה, בגלל שידע שצבר, ההכרות עם הכלים השונים, עם אופטימיזציה של הקוד ועוד... נקבל בסופו של דבר אתר "מעולה".
לכן, פחות חשוב איזו מערכת נבחר לבנות בה את האתר, אם זו WIX או WORDPRESS או JOOMLA או WEBFLOW או WEEBLY או DUDA.... חשוב יותר מי עומד מאחוריו.
מהם ההבדלים בין אתר בקוד פתוח לאתר בקוד סגור ?
נחלק את מערכות ניהול האתרים לשני סוגים: מערכות בקוד פתוח ומערכות בקוד סגור.
דוגמא למערכות בקוד פתוח: Wordpress, Joomla, Drupal, OpenCMS, GrapesJS, Symfony ועוד...
דוגמא למערכות בקוד סגור: Wix, Squarespace, Duda, Site123, Hostgator, GoDaddy, GoogleSites, Weebly, Webflow ועוד...
- מערכת בקוד פתוח
אלו מערכות ניהול חופשיות לשימוש וחינמיות, שמכיוון שהגישה לקוד האתר פתוח וחופשי - אלפי מתכנתים בכל העולם מיצרים תוספים וכלים לאותה מערכת ניהול. לכן, אלו מערכות שניתן לפתח עליהן כלים ותוספים מאד יחודיים עבור לקוחות שצריכים כלים אלו והתאמה של פונקציות שונות באתר לצרכים המאד יחודיים של העסק.
היתרונות:
גישה מלאה לקוד האתר, ניתן לפתח כלים וממשקים מיוחדים בהתאמה לצרכי הלקוח והעסק, מאות ואלפי תוספים שניתן לרכוש ממפתחים שונים בעולם ועוד..
החסרונות:
מורכבות יותר לניהול, שינויי עיצוב ומבנה האתר לרוב ידרשו ידע טכני ו/או שימוש במתכנת, אתרים מאד פגיעים - ניתן לפרוץ אליהם בקלות יחסית, אתרים פחות יציבים, עם לא מעט קריסות ונפילות (שבעיקר נובעות מאחסון אצל ספקים זולים ולא איכותיים, וכתיבת קוד לא מקצועית באתר), כל תקלה באתר ו/או במערכת הניהול / אחסון, ידרשו התערבות מתכנת, ששעות העבודה שלו יקרות, ולעיתים מדובר בלא מעט שעות לתקן תקלות.
מצריך עדכונים למערכת ולתוספים השונים באופן עצמאי ובאחריות בעל האתר. עדכונים שנעשים בצורה לא מקצועית עלולים לגרום לקריסת האתר.
אבטחת מידע באתרי וורדפרס - לרוב.. בעייתי.
מכיוון שמדובר במערכת בקוד פתוח, שמאד קל למצוא מידע ברשת על פרצות ונקודות תורפה במערכת, והעובדה שהאתרים מאוחסנים אצל ספקי אחסון שונים, שכל אחד מהם ברמת אבטחה שונה, נוסף על זה התוספים Plug-ins שמותקנים באתרי הוורדפרס, ומסתבר שהרבה מאד תוספים אלו מהווים דלת אחורית לאתר ומאפשרים להאקרים לפרוץ לאתר לצרכים שונים.
מאמר מעניין אפשר לקרוא בדיוק בנושא זה, בקישור: Critical WordPress plugin bug lets hackers take over 1M sites
ניתן לסגור ולאבטח אתרי וורדפרס ברמה גבוהה, אך זו עבודה רבה מאד גם בצד האתר והקוד וגם בצד השרת אחסון - יש לקחת בחשבון עלויות גבוהות לפרוייקט מסוג זה.
- מערכת בקוד סגור
אלו מערכות ניהול שפותחו, מתוחזקות, מאוחסנות ומתופעלות ע"י חברת בניית אתרים המספקת את הפלטפורמה עם שירות מלא ומקיף עבור הלקוח.
רובן של מערכות אלו מונעות מבעל האתר גישה לקוד האתר, ומאפשרות שימוש בכלים שבממשק הניהול בלבד.
הספקים הגדולים של מערכות אלו, נותנים שירות למליוני אתרים במערכת, ולכן המערכות מתוחזקות ברמה טכנית הגבוהה ביותר, מערכות עם אבטחת מידע חזקה מאד, צוות טכני יעיל וזמין, יציבות ושיפורים שוטפים למערכת.
היתרונות:
מערכות מאד יציבות ואמינות, צוות טכני מקצועי, אבטחת מידע חזקה מאד, אחסון בשרתים מהירים ומאובטחים הרבה יותר, עדכונים מבוצעים אוטומטית ע"י החברה, שדרוגים ועדכונים מבוצעים באופן שוטף, המערכות ניהול קלות יחסית לעדכונים ושינויים בתכן ובעיצוב ללא צורך במתכנת, ועוד...
החסרונות: לרוב, לא ניתן לבצע שינויים בקוד האתר או להגיע אליו, אין אפשרות לנייד את האתר מספק לספק. לרוב, לא תהיה אופציה לתוספות ופיתוחים יחודיים עבור הלקוח והמערכת היא AS IS.
השוואות בין מערכות ניהול שונות באתרים מובילים בעולם:
מספר אתרים מובילים בעולם דירגו ובחנו עשרות מערכות ניהול ובניית אתרים ודירגו את המערכות לפי פרמטרים שונים.
מהירות תגובה וזמני טעינה
אחד הפרמטרים החשובים לאתר אינטרנט הוא זמני טעינה של האתר ומרכיביו השונים.
שתי סיבות חשובות:
- אתר שנטען מהר, יוצג לגולש מהר יותר, ובמיוחד קריטי גלישה בסלולארי כשהקליטה חלשה - אתר עם זמני טעינה איטיים - יוצג בעיכוב, ולרוב, גולשים נוטשים את האתר לאחר מספר שניות שהוא לא נטען ומוצג.
- חלק מדירוג גוגל לאתרים מבוסס על "חווית הגלישה", שמושפעת בין היתר ממהירות זמני טעינה. אתר איטי - הדירוג האורגני שלו יפגע, לעומת אתר מהיר עם דירוג גבוה, שדירוגו יעלה.
הכלי שהשתמשנו בו לבדיקת מהירות זמני טעינה לאתרי מערכות ניהול ואחסון שונות, הוא הכלי של גוגל:
Google SpeedTest insight
(קישור)
תוצאות זמני טעינה:
האתר שלנו, !Web We Can
- ציון 98 לגרסת המחשב. (אגב, ללא תוסף ההנגשה, הציון הוא 100) וציון 71 לגרסת הסלולארי.
אנו בונים את רוב האתרים על מנוע ניהול האתרים של חברת DUDA וחלק קטן יותר מהאתרים על מערכות אחרות - בהתאם לצרכי האתר והלקוח.
המערכת ניהול מהירה מאד, מאוחסנת בחוות השרתים של AMAZON ועם שכפול תוכן והאתר למאות שרתים ברחבי העולם - רשת CDN.
אפשר לקרוא בהרחבה על השירות ניהול ואחסון האתרים שלנו, לחצו כאן.
ומה לגבי WORDPRESS?כדי לבדוק זמני טעינה של אתרי WORDPRESS, בחרנו להציג אתרים מובילים בארץ ובעולם.
בהמשך להסבר המפורט לעיל, באתרי WORDPRESS, מכיוון שכל "בעל אתר" בוחר לאחסנו אצל ספק אחר, ומכיוון שיש תוספים רבים, ופיתוחים שונים, המהירות וזמני טעינה יהיו שונים מאד בין אתר לאתר.
בממוצע, 20% מאתרי הוורדפרס, אפשר למצוא אותם עם ציוני טעינה מהירים - לרוב, אלו אתרים שעברו אופטימיזציות בתהליך ה SEO - שירות מקצועי שמומלץ בכל מקרה לכל אתר ובכל מערכת.